Lagu Jiwa & Friends proudly presents! ‘10 jaar Lagu Jiwa Indisch Koor’
Lagu Jiwa Indisch Koor viert zijn 10-jarig jubileum met een bijzondere editie van The Legacy of Our Soul 3.0 op 11 januari 2025, met een line-up van bijzondere gasten. Het koor werd in 2015 opgericht met als doel het behoud van het immaterieel cultureel erfgoed van de Indische, Molukse en Indo-Chinese gemeenschappen door het zingen van traditionele Indische liederen. De naam Lagu Jiwa (Lied van de Ziel) reflecteert de passie en verbondenheid met de culturele wortels. Wij heten u van harte welkom, namens het hele koor Lagu Jiwa:
Vera de Vries, voorzitter, januari 2025
Vera de Vries: De erfenis van onze ziel: ‘We hebben nog zoveel te bespreken’
Artikel uit de Biltsche Courant dd. 03-07-24 – n.a.v. de 2e editie van ‘The legacy of our soul’
ONZE SPECIALE DANK GAAT UIT NAAR
Maria Lekransy – onze nieuwe vocal coach en koorleider
Marcel Titarsolej – het kloppend hart van het Keroncong ensemble
Angelique Pattikawa – productieleider
Irene de Heer – fotografie en video
Marie Christine Lekransy – fotografie
Alle koorleden
Alle vrijwilligers
MILLY AKERINA – MC
Onze Master of Ceremony (MC) van vandaag is Milly Akerina,
u kent haar misschien van de
verschillende Pasar Malam Istemewa events, waar zij al jarenlang de gastspreker is.
Wij zijn zeer verheugd dat ze naar Bilthoven komt om ons programma Legacy of our Soul te presenteren, waarbij zij met veel warmte en liefde al onze gasten aan zal kondigen.
MARIA LEKRANSY
Maria LEKRANSY, onze nieuwe vocal coach en koorleider, is een Nederlandse zangeres met Molukse roots, komt uit een muzikaal gezin en is bekend om haar veelzijdigheid in verschillende muziekstijlen. Ze begon haar carrière op 12-jarige leeftijd na het winnen van een talentenjacht en nam singles op met Empat Serangkai, waarbij ze zich richtte op traditionele Indonesische Lagu2-muziek. Door de jaren heen werkte ze samen met bekende artiesten zoals Percy Sledge, Candy Dulfer en Vaya Con Dios.
Maria werkte ook met ensembles zoals het Moluccan Moods Orchestra en produceerde albums die traditionele en moderne muziek combineren. Haar artistieke projecten omvatten de Parékata-reeks, die bruggen slaat tussen Oosterse en Westerse muziek. Naast optredens geeft Maria zangworkshops, lessen en coacht ze andere artiesten. Ze nam ook deel aan het Voices for Tomorrow-project van de International Yehudi Menuhin Foundation.
MARCEL TITARSOLEJ
Marcel TITARSOLEJ, het kloppend hart van het Keroncong ensemble, zal het koor begeleiden met zijn vaardigheden op gitaar, cak, viool en dwarsfluit. Samen met Robert SCHRA, die als leermeester op de cello fungeert, brengen zij de rijke traditie van Keroncong Asli tot leven.
Marcel Titarsolej is een Nederlandse muzikant met een Indisch-Europese achtergrond, bekend om zijn veelzijdigheid op gitaar en andere instrumenten. Hij begon op zesjarige leeftijd met muziek maken, sterk beïnvloed door de muzikale sfeer binnen zijn familie. Hij startte op het orgel, stapte later over naar gitaar en breidde zijn vaardigheden uit naar basgitaar en toetsen. Vanaf zijn elfde speelde hij in verschillende bands, waarbij zijn Indische afkomst zijn leerproces sterk beïnvloedde: hij leerde vooral op gehoor en door intuïtief muziek te maken, vergelijkbaar met het leren van een taal.
Marcel studeerde aan het Utrechts Conservatorium en werkte in diverse muzikale en therapeutische omgevingen, zoals bij de Dr. Henri van der Hoevenkliniek in Utrecht. Daarnaast is hij lid van het IMC Krontjong Ensemble, waar hij traditionele Indonesische keroncong combineert met elementen zoals bluegrass en Hawaïaanse invloeden. Met het ensemble brengt hij de rijke muzikale tradities van de Indonesische archipel tot leven.
KORTE BIOGRAFIE VAN ONZE GASTEN
VIVIAN BOON
Vivian Boon – de hoofdredacteur van Moesson, een tijdschrift gewijd aan de Indische gemeenschap en cultuur in Nederland. Ze heeft een sterke band met het blad, aangezien haar familie een sleutelrol heeft gespeeld in de oprichting en het voortbestaan ervan. Haar grootvader, Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon), richtte het tijdschrift op in 1956, oorspronkelijk onder de naam Tong Tong.
Vivian Boon nam in 1993 het roer over, waarmee de leiding van het blad terugkeerde in de familie na een periode waarin anderen het beheerden. Onder haar leiding streeft Moesson ernaar om zowel de oudere als jongere generaties binnen de Indische gemeenschap te verbinden, en om de culturele erfenis en verhalen van deze gemeenschap levend te houden.
Het belang van de verhalen van Indische mensen is nog altijd heel groot en rechtvaardigt het bestaan van een blad als Moesson
Zie artikel uit het AD van Maaike Kraaijeveld 12-08-20
De documentaire Op zoek naar antwoorden, geregisseerd door Anna de Wit in opdracht van het Indische tijdschrift Moesson, volgt zes jongeren, waaronder Nomi Pechler (zie onder). Ze onderzoeken vragen over hun Indische of Molukse achtergrond, tradities en familiegeschiedenis. Het project ontstond als een afstudeerwerk van Anna de Wit en biedt inzicht in de zoektocht naar identiteit van jongere generaties in de Indische gemeenschap. De documentaire ging in première op 6 juli 2024 tijdens een speciaal evenement in het OBA Theater.
XAVIER BOOT – XA4
Xavier Boot, bekend onder de artiestennaam XA4, is een Nederlandse pianist en componist die een unieke mix creëert van akoestische piano en elektronische elementen. Zijn muziekstijl omvat genres zoals minimal, ambient, klassiek en elektronisch. Hij begon op jonge leeftijd met pianospelen en studeerde klassieke piano aan de conservatoria van Amsterdam en Düsseldorf, gevolgd door een master in live elektronische muziek. Xavier heeft diverse prijzen gewonnen in Nederland en componeerde muziek voor bekroonde films. Zijn Nederlands-Indische achtergrond inspireert hem, met name de Gamelanmuziek die invloed heeft op zijn composities. In 2023 debuteerde hij met de EP “Glass Gateway” op het label Orange Mountain Music van Philip Glass. Deze EP werd internationaal geprezen en behaalde in de eerste maand meer dan 100.000 streams.
In oktober 2024 bracht hij zijn nieuwe album “The Sea Above” uit op hetzelfde label. Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in oktober 2024 presenteerde hij enkele tracks van dit album in het Concertgebouw in Amsterdam.
Xavier heeft opgetreden in vrijwel alle grote concertzalen in Nederland, zoals het Concertgebouw, De Doelen, Muziekgebouw en de Melkweg, en heeft concerten gegeven in steden als New York, Londen, Berlijn, Parijs, Denemarken en in Azië.
“Pianist Xavier Boot, bekend met de artiestennaam XA4, was op zaterdag 13 december te gast in de studio van Radio 4 voor Vrij Spel. Hij studeerde uren-, dagen-, maanden- en jarenlang klassieke piano. Dat deed hij op zo’n obsessieve manier dat hij op een gegeven moment uitgekeken raakte op bepaalde aspecten binnen de klassieke muziek.
Hij ontdekte de jazzmuziek, hield van de vrijheid die hij daarin had, maar koos er uiteindelijk toch voor om geneeskunde te studeren. Toch werd Xavier iedere keer weer opnieuw aangetrokken door de muziek, alleen dit maal door de elektronische muziek. Hij deed een master hierin, leerde die nieuwe stijl tot in de puntjes kennen en begon zijn eigen muziek te schrijven. Xavier mocht zelfs een aantal keer met Philip Glass, zijn grote voorbeeld, op het podium staan, waarna het platenlabel van Glass hem vroeg of hij met hen een cd wilde opnemen. Dat debuutalbum The Sea Above is in oktober uitgekomen.”
*Artikel overgenomen van NPO Klassiek, zie:
Meer weten?
xavierboot.com
instagram.com/xa4music/
SPOTIFY
HARTINI VAN RIJSSEL
Hartini VAN RIJSSEL (geboren in 1981) is een veelzijdige violiste en gecertificeerd adoptietherapeut. Als violiste treedt zij regelmatig op, zowel solo als in kamermuziekensembles. Samen met pianist Mark Lippe vormt zij het duo Hart voor de Muziek, waarmee ze klassieke werken uitvoert en ook internationale tournees maakt, zoals naar Indonesië en Cambodja. Ze heeft een uitgebreide achtergrond in muziektherapie en werkt ook als viooldocent.
Als adoptietherapeut richt Hartini zich op volwassenen en adolescenten met een adoptieachtergrond. Ze gebruikt methoden zoals Acceptance & Commitment Therapy (ACT), Brainspotting, en regressietherapie om adoptie gerelateerde trauma’s te verwerken. Haar eigen ervaringen als geadopteerde, gecombineerd met haar professionele opleiding, geven haar een uniek perspectief op het begeleiden van anderen. Ze biedt ook online therapie aan voor cliënten buiten Nederland.
Voor meer informatie over haar werk in therapie of muziek, kun je haar website bezoeken:
NOMI $HANYA PECHLER
Nomi $hanya Pechler, is een veelzijdige Nederlandse artiest, producer, singer-songwriter en mixing engineer. Ze is de dochter van zangeres Dewi Pechler, bekend van Idols. Nomi’s muzikale reis is beïnvloed door de klanken van R&B, soul en hiphop, wat duidelijk terug te horen is in haar werk.
Ze heeft samengewerkt met diverse artiesten en heeft haar muziek beschikbaar gesteld op platforms zoals SoundCloud, waar ze onder andere het nummer Too Emotional met Julian Pechler heeft uitgebracht.
Nomi trad op met haar moeder Dewi Pechler, tijdens evenementen zoals Dewi’s Jam, waar ze samen nummers als Around the World uitvoerden.
Onlangs werd Nomi geselecteerd uit meer dan twintig kandidaten in de Warrior Of The Night wedstrijd, georganiseerd door Massence Music Group, wat haar groeiende erkenning in de muziekindustrie benadrukt.
Meer informatie:
Zie haar Instagram-account voor updates en muziekfragmenten
De documentaire Op zoek naar antwoorden, geregisseerd door Anna de Wit in opdracht van het Indische tijdschrift Moesson, volgt zes jongeren, waaronder Nomi Pechler. Ze onderzoeken vragen over hun Indische of Molukse achtergrond, tradities en familiegeschiedenis. Het project ontstond als een afstudeerwerk van Anna de Wit en biedt inzicht in de zoektocht naar identiteit van jongere generaties in de Indische gemeenschap. De documentaire ging in première op 6 juli 2024 tijdens een speciaal evenement in het OBA Theater.
XANUR
XANUR is een Nederlandse band onder leiding van Rob Lubis, een muzikant met Indonesische roots. De band is actief in het Indo-Rock genre en staat bekend om hun veelzijdigheid in muzikale stijlen, variërend van rock-klassiekers tot traditioneel geïnspireerde nummers.
Xanur treedt regelmatig op tijdens evenementen zoals Pasar Malam en andere culturele festivals in Nederland, waarbij ze het rijke muzikale erfgoed van Indonesië onder de aandacht brengen.
De band heeft een sterke reputatie opgebouwd met optredens op verschillende locaties en een gevarieerd repertoire dat zowel oudere klassiekers als moderne invloeden omvat. Ze combineren muzikale virtuositeit met een energieke podiumaanwezigheid, wat hen geliefd maakt bij een breed publiek.
POETRI AJOE
We zijn blij dat Poetri Ajoe wederom de Indische catering op ons event komt verzorgen. Poetri Ajoe is een familiebedrijf met roots in Java en Sumatra, ‘waar authentieke Indonesische smaken tot leven komen’.
Gerard Tan, geboren in Jakarta, en zijn vrouw Maria serveren heerlijke gerechten zoals gado-gado, nasi rames, saté en diverse snacks waar u vandaag bij ons van kunt genieten.
Bent u weer eens in Den Haag, ga dan zeker lekker eten in hun restaurant:
Poetri Ajoe
Van Boetzelaerlaan 132-134
2581 AX Den Haag
Mede mogelijk gemaakt door
U KOMT TOCH OOK?
We hebben plek voor 160 mensen, en vol is vol.
Bestel snel uw tickets voor € 10 pp